Vaste grondprijzen voor sociale huurwoningen

Het college van gemeente Boxtel heeft besloten om prijzen vast te stellen voor de gronduitgifte van woningbouwkavels voor sociale huurwoningen. Dit is één van de prestatieafspraken die gemeente Boxtel, woningcorporaties JOOST en Woonveste en hun huurdersvertegenwoordigers voor 2024 hebben gemaakt. Met dit besluit worden deze prijzen voor zowel eengezinswoningen als meergezinswoningen (flats, galerij-, portiek-, beneden- en bovenwoningen of appartementen) vastgesteld. Hiermee voegen we weer een belangrijk instrument toe. Daarnaast krijgen we meer regie op de bevordering van de realisatie van betaalbare sociale woningen.

Duidelijkheid voor woningcorporaties

Door te werken met vaste grondprijzen en duidelijke uitgangspunten, is het bij de start van de planvoorbereiding duidelijk voor de woningcorporaties wat ze van de gemeente mogen verwachten. Daarnaast voorkomt een vaste grondprijs de onderhandelingen die de snelheid in de planvorming om te komen tot sociale woningbouw kunnen afremmen.

Stimuleren kleinere wooneenheden

Voor de kleinste kavels (kleiner dan 100 m2) en kleinste meergezinswoningen (kleiner dan 65 m2), geeft de gemeente een extra prijsverlaging om daarmee de ontwikkeling van kleinere wooneenheden te stimuleren. Daardoor kunnen meer mensen een dak boven hun hoofd krijgen. Doordat de sociale grondprijzen lager zijn dan de grondprijs voor koopwoningen, draagt de gemeente bij aan de haalbaarheid van woningbouwplannen voor sociale huur. Meer weten over dit collegebesluit over sociale grondprijzen? Lees meer in het collegevoorstel sociale grondprijzen gemeente.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Wist je dat we iedere week een digitale nieuwsbrief versturen met daarin een nieuwsoverzicht? Meld je aan voor de digitale nieuwsbrief en ontvang het nieuws in de gemeente in jouw mailbox.