College blijft zich inzetten voor goede en humane huisvesting arbeidsmigranten én een goed en veilig woonklimaat in de buurt

Vandaag heeft het college de bezwaarmakers op de huisvestingsvergunning voor arbeidsmigranten aan de Oude Rijksweg 11 in Liempde laten weten dat zij de huisvestingsvergunning niet intrekt. Verantwoordelijk wethouder Mariëlle van Alphen hoopt dat het vervolg niet tot verharding leidt, maar dat er naast de juridische en zakelijke kant ook ruimte is voor gesprekken van mens tot mens en een goede omgevingsdialoog.

Achtergrond

Op donderdag 13 juli jl. heeft de hoorzitting plaatsgevonden van de bezwaarschriftencommissie over de huisvestingsvergunning voor arbeidsmigranten. Op 8 augustus jl. heeft de commissie een advies uitgebracht, waarin het college wordt geadviseerd de huisvestingsvergunning te herroepen. Dit heeft ertoe geleid dat het college de huisvestingsvergunning zorgvuldig heeft heroverwogen door een onafhankelijk advocatenkantoor (Pels Rijcken) te vragen om het dossier te bestuderen en ook een advies aan het college uit te brengen. 

Collegebesluit

Het juridisch advies dat is gegeven, leidt ertoe dat het college meent goed te hebben gehandeld en dat de meeste bezwaren ongegrond zijn. De procedure rondom de huisvestingsvergunning wordt dan ook doorgezet.

Wethouder Mariëlle van Alphen: “Mensen uit de gemeente vragen mij wel eens of ik geen slapeloze nachten heb van dit dossier. Dat is niet het geval, maar het houdt me natuurlijk enorm bezig. Als volksvertegenwoordiger neem je je taak serieus en het liefste wil je het voor alle 33.000 inwoners goed doen. Dat gaat jammer genoeg niet altijd. In dit geval hebben we te maken met veel weerstand in een ingewikkeld dossier. Omdat een humane huisvesting van arbeidsmigranten een landelijk probleem is, krijgen we ook veel media-aandacht. We gaan nu door en dat betekent waarschijnlijk dat de juridische procedure wordt vervolgd. Hopelijk kunnen we, naast deze juridische en zakelijke kant, ook gesprekken van mens tot mens voeren”.

Tijdlijn

Hieronder nemen wij je mee in de tijd, voor een goed overzicht.
 

2019 probleem

2020 beleid

2021/2022 AMHV* procedure

Slechte huisvesting migranten Raad en college in gesprek met diverse stakeholders Verordening (AMHV) en Regeling
Overlast in diverse buurten Visieontwikkeling, beleid in co-creatie Tender AMHV
    Strenge criteria
    Enkel SBA Flex voldeed
     

2023 vergund

2023 juridische procedure AMHV

2023 omgevingsvergunning OM

Omgevingsdialoog voor OM** door SBA Flex Bezwaarschriftencie  Door met de omgevingsdialoog
Bezwaarschriften College gaat door OM aanvragen

* AMHV staat voor arbeidsmigrantenhuisvestingsvergunning
** OM is omgevingsvergunning

AMHV via een tender

Het college vindt het belangrijk dat zo goed mogelijk rekening gehouden wordt met de belangen van inwoners en de kwaliteit van wonen. Onder andere door de vergunningsprocedure via een tender te laten lopen, heeft het college er alles aan gedaan om te zorgen dat er straks kwalitatief goede en humane huisvesting komt voor arbeidsmigranten én dat het woonklimaat voor de omgeving goed en veilig blijft. 

Door een tenderprocedure zijn strenge – handhaafbare – selectiecriteria geborgd, waar alleen een professionele partij aan kan voldoen. Denk hierbij aan de veiligheid van bewoners en omwonenden, verkeersveiligheid, hygiëne, overlastbeperking, 24/7 bewaking, huisregels voor de bewoners, afspraken met de omwonenden en een omgevingsdialoog vóór de aanvraag van een omgevingsvergunning. Het college begrijpt de zorgen van de buurt, maar met deze tender is er een huisvestingsvergunning verleend aan een partij die aan alle strenge criteria voldoet en kan zorgen voor kwalitatief goede en humane huisvesting met een minimum aan impact voor de omgeving. 

Het vervolg: Omgevingsvergunning

Veel bezwaren die de buurt uitte, hadden te maken met het onvoldoende rekening houden met de omgeving. Door het uitzetten van een tender heeft de gemeente op voorhand juist heel veel rekening gehouden met de omgeving van een mogelijke locatie. Weliswaar verschillende – in de tender toegestane – locaties en niet één specifieke zoals de Oude Rijksweg in Liempde. De daadwerkelijke locatie is dus pas bekend als de AMHV is vergund en de initiatiefnemer een omgevingsvergunning wil aanvragen. Dan komt de omgeving ook in beeld. 

De gemeente heeft in de tender strenge criteria gesteld over het betrekken van de gekozen omgeving door onder andere een goede dialoog verplicht te stellen. De omgeving moet in staat zijn om mee te praten over onder andere inpassing, veiligheid en voorkomen van overlast. Dat proces is gestart door SBA Flex en zal nu verder vorm krijgen.

Nadere uitleg: waarom geen gesprek vóór het vergunnen van een AMHV

Vóór de aanvraag van de arbeidsmigrantenhuisvestingsvergunning was het niet mogelijk om het gesprek inhoudelijk aan te gaan. Redenen hiervoor zijn:

  • Vooraf konden locaties niet bekend gemaakt worden vanwege concurrentiegevoelige informatie.
  • Door vooraf initiatiefnemers de omgevingsdialoog te laten voeren, zou er op veel plaatsen in Boxtel mogelijk ruis ontstaan. Er wordt maar op één of twee plekken daadwerkelijke huisvesting gerealiseerd.
  • De omgevingsdialoog is juridisch pas vereist in de opvolgende fase, waarin aanvrager een ontvankelijke aanvraag indient voor de omgevingsvergunning.

Meer informatie

Meer informatie over de arbeidsmigrantenhuisvestingsvergunning vind je bij de vragen en antwoorden.
Ga naar de pagina met vragen en antwoorden.